Ort:
Växjö
Vill du påverka företagets olika flöden, processer och lönsamhet? Då är yrkesrollen Logistics Planner rätt för dig. Som logistikplanerare effektiviserar du material-, informations- och betalflöden och processer. Efter utbildningen kan du jobba som t ex logistiker, logistikplanerare, logistikkoordinator eller Supply Planner.
Växjö
18 maj
18 augusti
2 år med 24 veckors praktik
Som Logistics Planner har du en nyckelroll i att skapa effektiva och hållbara logistiklösningar som får företag att växa. Du planerar, styr och optimerar flödet av material och information, säkerställer att rätt varor når rätt plats i rätt tid – till rätt kostnad.
I rollen kombinerar du operativt arbete, som transportplanering och leveransbevakning, med strategiska insatser där du utvecklar leverantörsportföljer och skapar långsiktiga logistikstrategier. Du blir en viktig länk mellan leverantörer, transportörer och interna avdelningar och ser till att digitalisering och hållbarhet integreras i hela logistikkedjan. Med din expertis skapar du smarta logistiklösningar som stärker företagens lönsamhet, konkurrenskraft och miljöprofil – en ovärderlig kompetens på dagens arbetsmarknad.
Efterfrågan på Logistics Planners är stor och fortsätter växa i takt med att företag ställer högre krav på effektiva, hållbara och digitaliserade logistiklösningar. Globalisering, e-handel och ökade krav på snabba leveranser gör att behovet av professionell kompetens inom logistik och supply chain management är större än någonsin.
Företag söker medarbetare som kan optimera flöden, hantera risker och säkerställa att rätt vara finns på rätt plats i rätt tid – samtidigt som hållbarhet och kostnadseffektivitet prioriteras. Som utbildad Logistics Planner har du stora möjligheter att arbeta inom både privata och offentliga verksamheter, i allt från industri och handel till transport och logistikföretag. Din kompetens blir en avgörande faktor för företagens framgång och konkurrenskraft.
+ Helhetsförståelse för hela försörjningskedjan
+ Digitala färdigheter
+ Hållbarhetskompetens i fokus
+ Ekonomiskt och analytiskt kunnande
+ Kommunikation och samverkan
Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen. Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär. Exempel på samarbetspartners för utbildningen:
Volvo CE i Braås | Kraftpowercon | Getinge | Växjö kommun | Willo AB | Outnorth | IKEA | Fogmaker | Xylem | Länsförsäkring Kronoberg | Elitfönster | C G Erikssons bud AB | Invacare | IV produkt | Schenker | Holtab | Rottne industri AB | Hydro Extrusion Sweden AB | Alwex transport AB | Södra skogsägarna | Volvo i Olofström | Heidelberg materials | Electrolux Professional | Swepart | PostNord
Klicka på länken för att komma till yh-antagning.se, där du gör din ansökan.
Att söka en YH-utbildning är verkligen inte svårt. Det du ska tänka på är att lämna in din ansökan i tid, även om den inte är komplett. Det finns tid att skicka in dina bilagor även efter sista ansökningsdag.
Om du inte är behörig, har du tid på dig att bli det. Om du söker till våra utbildningar inom Inköp & Logistik och har all behörighet som efterfrågas men saknar kunskaper i matematik 2, kan du antingen genomföra ett online-behörighetstest eller delta i en avgiftsfri förberedande kurs på distans under 4.v under våren. Du får mer info när du har skickat in din ansökan.
Ansökan görs i yh-antagning.se. När du skickat in dina ansökningshandlingar guidar vi dig vidare genom processen.
Klicka på länken för att komma till yh-antagning.se, där du gör din ansökan.
Matematik 2/B:
Om du saknar betyg i Matematik 2/B kan du gå en behörighetsförberedande onlinekurs. Kursen sträcker sig över fyra veckor, där du självständigt arbetar med förinspelade lektioner och övningar. Avslutningsvis genomförs en tentamen. Kursen kan börjas när som och är kostnadsfri, samt berättigad till CSN-stöd.
När du skickar in din ansökan kommer du att få återkoppling från oss och ytterligare information om hur du kan anmäla dig till kursen via YH-antagning.
Engelska 6/B:
Om du inte har betyg i Engelska 6/B kan vi stödja dig i att uppnå behörigheten genom att genomföra ett online-behörighetstest.
När du skickar in din ansökan kommer du att få återkoppling från oss via YH-antagning, där får du inloggningsuppgifter och ytterligare information om hur du gör behörighetstestet.
Logistics Planner:
Som logistikplanerare är det ditt ansvar att noggrant planera och optimera olika logistikprocesser. Det inkluderar att effektivisera lagerhantering, transportplanering och distributionsnätverk. Ditt fokus ligger på att säkerställa att efterfrågan på produkter möts på ett kostnadseffektivt sätt genom smart resursanvändning och planering.
Logistik- och distributionschef:
I rollen som logistik- och distributionschef är du ledande inom hela logistik- och distributionsprocessen för företaget. Du har övergripande ansvar för lagerstyrning, transportoptimering och distribution för att maximera effektiviteten och minimera kostnader. Ditt arbete är av strategisk och övergripande natur.
Logistikkonsult:
Som logistikkonsult är din huvuduppgift att erbjuda expertis och rådgivning för att hjälpa företag att förbättra sina logistikprocesser. Det innebär att analysera och identifiera förbättringsmöjligheter inom logistik och försörjningskedja. Du ger rekommendationer och implementeringsplaner för att optimera verksamheten.
Transportledare:
I rollen som transportledare planerar, dirigerar och övervakar du transporter. Du har koll på flödet så att varorna når slutdestinationen i rätt tid, till rätt mottagare och till rätt pris. Planering sker utifrån så miljövänliga alternativ som möjligt. Du samordnar också tider för lastning och lossning. Andra uppgifter kan vara att beräkna priser, uppföljningar, avtalshantering, fakturering och andra administrativa uppgifter.
Produktionstekniker:
Med helhetssyn och hjälp av IT-system optimerar och effektiviserar du tillverkningsprocessen. Du löser problem, utvecklar, förbättrar och dokumenterar. Som produktionstekniker har du många kontaktytor på företaget och kan få förmånen att leda förändringsarbeten. Andra arbetsuppgifter kan vara att utvärdera befintlig utrustning och se över rutiner.
Logistikanalytiker:
Som logistikanalytiker är ditt huvudansvar att analysera logistikdata och prestanda för att identifiera möjligheter till förbättring och effektivisering. Du samlar och analyserar logistikrelaterad information för att skapa rapporter och ge insikter som stödjer beslutsfattande och hjälper företaget att optimera sina processer.
Poäng | |
Grundläggande logistik
Denna kurs fokuserar på att förmedla kärnkunskaper inom logistik. Studenter kommer att utveckla förståelse för effektivitetsfaktorer, kapitalbindning och säkerhetslager. Genom verktyg som Dupont-diagram lär de sig att prioritera logistikinsatser baserat på ekonomiska avkastningsprinciper. Kursen innefattar även beräkningar och optimering av lager samt analyser av ekonomiska och fysiska konsekvenser vid olika lagerstrategier, med en särskild tonvikt på miljöpåverkan inom logistik. |
20 |
Transportplanering och transportekonomi
Denna kurs går djupare in i system för godshantering och transportplanering. Studenterna får fördjupad insikt i regelverk, förutsättningar och arbetsmetoder inom olika transporttyper. Fokus ligger på att genomföra transportkalkyler och analysera ekonomiska konsekvenser av olika transportlösningar, och kursen betonar förståelsen för transporters ekonomiska påverkan på helheten inom logistik. |
25 |
Excel och IT-system
Kursen omfattar två centrala delar. Först, förvärva grundläggande och fördjupade kunskaper om Excel. Sedan, förståelsen för affärssystem och deras roll inom logistikplanering. Studenterna utvecklar färdigheter i att använda Excel för att hantera olika logistikfrågeställningar och får insikter om hur affärssystem är strukturerade och används i praktiken. Målet är att rusta studenterna för att effektivt använda dessa verktyg i operativa logistikscenarier. |
35 |
Företagsekonomi
Syftet med kursen är att integrera ekonomiska kunskaper med logistikplanering. Genom teoretiska och praktiska övningar kommer studenterna att utveckla en förståelse för företagsekonomiska situationer kopplade till logistik. |
20 |
Produktionslogistik
Kursen behandlar produktionslogistikens grunder med en inriktning mot tillverkande företag. Från historisk bakgrund till dagens logistiklösningar får studenterna insikter om logistikens roll inom produktionsföretag. Lönsamhetens betydelse i olika logistiklösningar och dess påverkan på företags konkurrenskraft kommer att betonas. |
30 |
Lagerstyrning och E-handelslogistik:
Denna kurs syftar till att fördjupa studenternas kunskaper inom lagerstyrning. Genom att behandla begrepp och metodik inom ABC-klassificering, prognosarbete, partiutformning, servicegrader, säkerhetslager och uppföljning, förbereds studenterna för att ta itu med specialiserade uppgifter inom lagerhantering. |
20 |
LIA 1
Under denna period får studenterna möjlighet att aktivt delta i den dagliga driften av LIA-organisationen. Fokus ligger på att introducera dem i logistikverktyg och rutiner samt att utforska den operativa sidan av logistikarbete och försörjningskedjan. |
60 |
Flödesekonomi med Lean
Kursen introducerar studenterna till flödestänkande inom företaget och dess påverkan på produktionssystemet. Genom att fokusera på kapitalbindning, kundorderstyrning och samordning av varu- och informationsflöden, strävar kursen efter att ge en helhetsförståelse för flödesanalys från råvara till färdig produkt. |
30 |
Affärsjuridik med transporträtt
Målet för denna kurs är att förse studenterna med grundläggande juridiska kunskaper relevanta för logistikarbetet. Genom att behandla avtalsrätt, köprätt och associationsrätt förväntas studenterna kunna tolka och upprätta affärsavtal inom logistik- och transportsektorn. |
20 |
E-handelslogistik
Kursen syftar till att ge en förståelse för och grundläggande kunskaper om logistik i e-handelsföretag. Genom att adressera skillnaderna mellan fysisk och digital handel kommer studenterna att förberedas för olika logistikutmaningar inom e-handel och relaterade arbetsuppgifter. |
15 |
Internationell handel
Denna kurs ger insikter om logistik vid internationell handel genom att behandla ämnen som globalisering, internationell ekonomi och olika aspekter av världshandeln. Målet är att rusta studenterna för att hantera logistikfrågor inom en global ram. |
20 |
Projektledning och projektmetodik:
Kursen syftar till att ge studenterna specialiserade kunskaper inom projektarbete och projektledning inom logistiksammanhang. Genom teori och praktiska övningar utvecklar studenterna färdigheter att arbeta i och leda projekt inom logistik. |
20 |
Hållbart logistik
Kursen förmedlar kunskaper om transporter och miljö samt kvalitetsledningssystem inom logistikarbete. Fokus ligger på hur modern kvalitets- och miljöarbete kan integreras för att möta marknadens krav och påverka företagens konkurrenskraft. |
20 |
LIA 2
Byggande på LIA1, ger denna kurs fördjupade insikter om både operativa och strategiska aspekter av logistikarbete. Studenterna förväntas hantera metodik och system i det dagliga logistikarbetet och delta i strategiska uppgifter. |
60 |
Examensarbete
Kursen fokuserar på att applicera och fördjupa tidigare kunskaper genom självständigt arbete. Studenten ska integrera flera kursmoment och få ökad förståelse för yrkesrollens krav och utvecklingsområden. Målet är att genomföra ett arbete kopplat till yrkesrollen, med möjlighet att presentera både skriftligt och muntligt, inklusive en engelsk sammanfattning och presentation. Kursen inkluderar även moment för att opponera på andra studenters examensarbeten. |
20 |
Totalt | 415 |
Kursplan med start HT25
Poäng |
|
Affärsjuridik med transporträtt Målet för denna kurs är att förse studenterna med grundläggande juridiska kunskaper relevanta för logistikarbetet. Genom att behandla avtalsrätt, köprätt och associationsrätt förväntas studenterna kunna tolka och upprätta affärsavtal inom logistik- och transportsektorn. |
20 |
Examensarbete Kursen fokuserar på att applicera och fördjupa tidigare kunskaper genom självständigt arbete. Studenten ska integrera flera kursmoment och få ökad förståelse för yrkesrollens krav och utvecklingsområden. Målet är att genomföra ett arbete kopplat till yrkesrollen, med möjlighet att presentera både skriftligt och muntligt, inklusive en engelsk sammanfattning och presentation. Kursen inkluderar även moment för att opponera på andra studenters examensarbeten. |
20 |
Flödesekonomi med Lean Kursen introducerar studenterna till flödestänkande inom företaget och dess påverkan på produktionssystemet. Genom att fokusera på kapitalbindning, kundorderstyrning och samordning av varu- och informationsflöden, strävar kursen efter att ge en helhetsförståelse för flödesanalys från råvara till färdig produkt. |
30 |
Företagsekonomi Syftet med kursen är att integrera ekonomiska kunskaper med logistikplanering. Genom teoretiska och praktiska övningar kommer studenterna att utveckla en förståelse för företagsekonomiska situationer kopplade till logistik. |
20 |
Grundläggande inköp och supply chain Denna kurs ger en helhetsförståelse för inköpsrollen och dess betydelse i försörjningskedjan -supply chain. Kursen ger insikt i inköpsprocessens olika steg och lär dig hantera dagliga inköpsuppgifter såsom kvantitet, prisförhandling, orderläggning, orderbekräftelse och leveransbevakning. Kursen belyser även vikten av kravställning och hur inköpsbeslut påverkar resten av försörjningskedjan, från leverantör till slutkund. |
20 |
Hållbar Logistik Kursen förmedlar kunskaper om transporter och miljö samt kvalitetsledningssystem inom logistikarbete. Fokus ligger på hur modern kvalitets- och miljöarbete kan integreras för att möta marknadens krav och påverka företagens konkurrenskraft. |
30 |
Internationell handel Denna kurs ger insikter om logistik vid internationell handel genom att behandla ämnen som globalisering, internationell ekonomi och olika aspekter av världshandeln. Målet är att rusta studenterna för att hantera logistikfrågor inom en global ram. |
20 |
IT-system – Excel & AI Kursen omfattar två centrala delar. Först, förvärva grundläggande och fördjupade kunskaper om Excel. Sedan, förståelsen för affärssystem och deras roll inom logistikplanering. Studenterna utvecklar färdigheter i att använda Excel för att hantera olika logistikfrågeställningar och får insikter om hur affärssystem är strukturerade och används i praktiken. Målet är att rusta studenterna för att effektivt använda dessa verktyg i operativa logistikscenarier. |
40 |
Lagerstyrning Denna kurs syftar till att fördjupa studenternas kunskaper inom lagerstyrning. Genom att behandla begrepp och metodik inom ABC-klassificering, prognosarbete, partiutformning, servicegrader, säkerhetslager och uppföljning, förbereds studenterna för att ta itu med specialiserade uppgifter inom lagerhantering. |
25 |
LIA 1 Under denna period får studenterna möjlighet att aktivt delta i den dagliga driften av LIA-organisationen. Fokus ligger på att introducera dem i logistikverktyg och rutiner samt att utforska den operativa sidan av logistikarbete och försörjningskedjan. |
60 |
LIA 2 Byggande på LIA1, ger denna kurs fördjupade insikter om både operativa och strategiska aspekter av logistikarbete. Studenterna förväntas hantera metodik och system i det dagliga logistikarbetet och delta i strategiska uppgifter. |
60 |
Produktionslogistik Kursen behandlar produktionslogistikens grunder med en inriktning mot tillverkande företag. Från historisk bakgrund till dagens logistiklösningar får studenterna insikter om logistikens roll inom produktionsföretag. Lönsamhetens betydelse i olika logistiklösningar och dess påverkan på företags konkurrenskraft kommer att betonas. |
20 |
Projektledning och projektmetodik Kursen syftar till att ge studenterna specialiserade kunskaper inom projektarbete och projektledning inom logistiksammanhang. Genom teori och praktiska övningar utvecklar studenterna färdigheter att arbeta i och leda projekt inom logistik. |
20 |
Transportplanering och transportmetodik Denna kurs går djupare in i system för godshantering och transportplanering. Studenterna får fördjupad insikt i regelverk, förutsättningar och arbetsmetoder inom olika transporttyper. Fokus ligger på att genomföra transportkalkyler och analysera ekonomiska konsekvenser av olika transportlösningar, och kursen betonar förståelsen för transporters ekonomiska påverkan på helheten inom logistik. |
30 |
Totalt |
415 |
Genom dina praktikperioder ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.
Under lärande i arbete (LIA) följer du de arbetstider som gäller på praktikföretaget.
YH-utbildningar matchas mot arbetslivets behov och innebär att deras innehåll och inriktning utvecklas och förändras. Nya utbildningar kan starta och andra försvinna allt eftersom kompetensbehovet förändras. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.
Vår utbildning är CSN-berättigad och kvalificerar också för omställningsstudiestöd, vilket ger dig möjlighet att få ekonomiskt stöd under din studieperiod.
För ytterligare information om omställningsstudiestödet och att söka CSN, klicka på de separata länkarna nedan. Varje länk leder dig till en sida där du kan läsa mer om hur du kan få stöd för din nya framtid
Mobil: +46 (0) 720 503 727
Du kan alltid maila oss på hej@nbi-handelsakademin.se så hjälper vi dig vidare!
“Logistik finns i nästan alla företag och man kan jobba med så mycket. Och sedan gillar jag att man får se hela bilden av företaget – hur allt hänger ihop.”
Mathilda Boxmarkläser till Logistics Planner
“Logistik är så mycket! Det är så häftigt att lära sig hur en liten del kan få stor påverkan på helheten.”
Belmaläser till Logistics Planner
“Mitt jobb är att planera ut godset som kommer in till terminalen till alla varuhus i Danmark, Norge och Island.”
Kimgör sin LiA på IKEA
Utöver gymnasieexamen, finns det finns det krav på så kallade särskilda förkunskaper. Det brukar handla om att du ska ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet. I denna video går vi igenom vad som är viktigt inför din ansökan
Antagningsprocessen kan pågå ändå fram till utbildningsstart. Du har lämnat in din ansökan, men vad händer nu? I denna video går vi igenom vad som sker efter det att du lämnat in din ansökan, vad som är viktigt att hålla koll på, och när du kan förvänta dig att få ett antagningsbesked från oss.