Program – Yrkeshögskolan

Vill du jobba i en ansvarsfull roll inom rättsväsendet? Då är yrkesrollen Paralegal rätt för dig. Som Paralegal arbetar du med att ge administrativt stöd till advokater och andra jurister. Efter utbildningen kan du jobba som t ex Paralegal, Juridisk assistent, Kvalificerad juridisk handläggare och Advokatsekreterare.

Ort:

Malmö

Ansökan stänger:

18 maj

Utbildningsstart:

18 augusti

Omfattning:

2 år med 23 veckors praktik

Avgifter:
  • Utbildningen är avgiftsfri
  • Berättigar till studiemedel
  • Berättigar till omställningsstudiestöd

Vad gör en Paralegal?

Paralegals spelar en central roll i juridiska processer genom att bistå advokater och jurister med administrativa och juridiska uppgifter. Yrkesrollen innebär juridisk forskning, upprättande av juridiska dokument, hantering av affärskorrespondens samt koordinering av kommunikation mellan olika parter. En paralegal kan även arbeta med enklare rättsutredningar, handlägga mål och förbereda domar. 

För att lyckas i rollen krävs noggrannhet, analytisk förmåga och organisatorisk skicklighet. Paralegals behöver också vara kommunikativa och kunna samarbeta med juridiska team, klienter och myndigheter. Det är en dynamisk yrkesroll som kombinerar teknisk skicklighet med förståelse för komplexa juridiska sammanhang. Utbildning inom juridik och erfarenhet av juridisk administration är värdefullt för den som vill arbeta inom detta område. 

Finns det en efterfrågan på yrkesrollen Paralegal? 

Efterfrågan på Paralegals i Sverige har ökat markant de senaste åren. Denna yrkesroll, även känd som juridisk assistent, har blivit alltmer betydelsefull inom både privata och offentliga sektorer. Paralegals avlastar jurister och advokater genom att hantera administrativa och juridiska uppgifter, vilket bidrar till ökad effektivitet i rättssystemet.  

Paralegals kan arbeta på advokatbyråer, företag, myndigheter och domstolar, där deras roll ofta innebär att koordinera juridiskt arbete, utföra enklare rättsutredningar och fungera som en central punkt i teamet. 

Enligt arbetsmarknadsprognoser förväntas behovet av paralegals fortsätta öka, drivet av en stigande efterfrågan på juridiska tjänster och en strävan efter kostnadseffektivitet inom juridiska byråer och företag. Paralegals är en växande yrkesgrupp i Sverige med goda framtidsutsikter, tack vare deras viktiga stödjande roll inom juridiska verksamheter. 

Vilken kompetens har jag efter utbildningen? 

+ Juridisk handläggning och rättsutredning

+ Dokumenthantering och juridisk administration

+ Kommunikation och juridiskt språk

+ Praktisk juridisk tillämpning

+ Självständigt och teamorienterat arbetssätt

Hur ser utbildningens upplägg ut? 

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 23 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet? 

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen.  Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär. Exempel på samarbetspartners för utbildningen: 

Advokatfirman Otto & Co AB | Advokatbyrå Jansson & Partners | Camurus AB | Handelskammaren | Helsingborgs Tingsrätt | Jörwall Advokatbyrå | Roslec AB | Verahill Familjejuridik  | Malmö tingsrätt

I korthet:

Klicka på länken så tas du direkt till den information som du söker!

Ansökan - så här går det till!

Att söka en YH-utbildning är verkligen inte svårt. Det du ska tänka på är att lämna in din ansökan i tid, även om den inte är komplett. Det finns tid att skicka in dina bilagor även efter sista ansökningsdag.

Ansökan görs i yh-antagning.se. När du skickat in dina ansökningshandlingar guidar vi dig vidare genom processen.

Ansök här!

Klicka på länken för att komma till yh-antagning.se, där du gör din ansökan.

Snabbfakta

Nästa start
Hösten 2025
Ansökan
Öppen
Studieform
Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 23 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
Lärande i arbete (LIA)
Totalt 24 veckor under 2 perioder.
Urval
Vid många sökande görs ett urval utifrån särskilt prov i svenska, engelska och samhällskunskap. Mer information om hur urvalstestet går till och när de kommer att erbjudas kommer att skickas ut lite längre fram via YH antagning.
Examen
Yrkeshögskoleexamen, 400 YH-poäng
Övrigt
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel CSN samt berättigar till omställningsstudiestöd

Behörighet

Gymnasieexamen samt lägst betyg E i Svenska 2, Engelska 6 och Samhällskunskap 2 eller motsvarande

Yrkesroller efter utbildningen

Paralegal/Juridisk assistent:
Assisterar jurister och advokater med administrativa uppgifter, förbereder dokument, samlar in information och utför juridisk forskning.

Legal Administrator:
Ansvarar för administrativa och organisatoriska uppgifter inom juridiska avdelningar, inklusive dokumenthantering, tidsplanering och koordinering av juridiska processer.

Juridisk Sekreterare:
Stödjer juridiska team genom att hantera korrespondens, förbereda juridiska dokument och säkerställa smidig kommunikation inom juridiska enheter.

Handläggare inom juridik och administration:
Arbetar med juridiska processer och administrativa uppgifter, inklusive dokumenthantering, informationsinsamling och stöd vid juridiska ärenden.

Dokumentationsansvarig inom juridik:
Hanterar och organiserar juridiska dokument, säkerställer korrekt arkivering och tillhandahåller stöd vid behov av dokumentation inom juridiska sammanhang.

Kurser

Poäng
Juridik A – Översiktskurs

Utbilda dig i grunderna inom civil-, straff- och processrätt samt förstå vikten av offentlighetsprincipen och rättssäkerhetsgarantier. Denna kurs ger dig förmågan att identifiera och analysera juridiska problem inom dessa områden och presentera självständiga lösningar.

50
Juridisk svenska

Förvärva skriftliga kommunikationsfärdigheter som är relevanta inom juridiken. Specialisera dig på att producera tydlig och läsvänlig information samt tolka vanliga juridiska formuleringar för effektivt skriftligt uttryck.

15
Datajuridik

Förstå förhållandet mellan GDPR och AI, och utveckla färdigheter inom personuppgiftsbehandling i enlighet med GDPR. Denna kurs ger dig den nödvändiga kunskapen för att navigera genom dataskyddsrätt och artificiell intelligens.

20
Juridik B – Kontraktsrätt

Specialisera dig inom avtals- och familjerätt genom att bedöma, bearbeta och upprätta avtal. Förbered dokument och handlingar på grundläggande nivå med hjälp av juridisk metod och självständigt lösa enklare juridiska problem inom dessa områden.

25
Företagsekonomi

Få en bred orientering om företag och deras verksamhet. Fokus ligger på att tolka och förstå redovisning, budget, finansiering, lönsamhet och resultatuppföljning för att kunna bidra till en helhetsbild av ekonomiska situationer.

20
LIA 1 

Få insikt i administrativa juridiska arbetsuppgifter och utveckla förmågan att självständigt och i grupp utföra, planera och leverera arbetsuppgifter inom juridiken. Kursen rustar dig för praktisk tillämpning av teoretiska kunskaper.

50
Juridik C – Associationsrätt och Obeståndsrätt

Bygg upp kunskap om grundläggande svensk statsrätt och konstitutionell rätt. Utforska även det kommunala självstyret och kommunalrätten på en grundläggande nivå. Kursen ger dig förmågan att hantera dokumentation rörande offentlig förvaltning och förstå offentlig upphandling.

25
Kommunikation inom juridik

Utvikla kommunikationsfärdigheter genom att uttrycka dig korrekt, anpassa dig efter mottagaren och använda olika kommunikationskanaler. Kursen omfattar även grunderna i argumentationsteknik och presentationsteknik.

15
Legal English

Få kunskaper i juridisk fackterminologi på engelska och öva på att hantera översättningar mellan engelska och svenska. Tillämpa engelska skrivregler vid textbearbetning och förstå juridiska texter i internationell rätt och praxis.

15
Juridik D – Offentlig rätt

Behandlar företagandets ekonomiska villkor och marknadsarbetets funktion. Målet är att kunna analysera försäljningssiffror, kontrollera kostnader och tänka i termer av vinst, förlust och affärsnytta.

50
LIA 2

Fortsätt din ämnesspecialisering inom juridik genom praktisk erfarenhet. Bygg kompetens i kvalificerad juridisk administration och arbete med rättsutredningar, domstolsprotokoll, due diligence, varumärkesbevakning, förvärv och avtalsskrivning.

65
Examensarbete

Genomför ett utforskande examensarbete för att fördjupa dig inom ett relevant ämne för utbildningen. Självständigt tillämpa, beskriva, analysera och ge förslag till lösningar på en problemformulering med relevans för juridik och dess tillämpningar.

25
Totalt 400

Praktik (LIA)

23 v värdefull praktik på företag (LIA)

Genom dina praktikperioder ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LIA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Du kan göra din LIA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LIA-företag.

Under lärande i arbete (LIA) följer du de arbetstider som gäller på praktikföretaget.

 

Vad är YH?

YH-utbildningar matchas mot arbetslivets behov och innebär att deras innehåll och inriktning utvecklas och förändras. Nya utbildningar kan starta och andra försvinna allt eftersom kompetensbehovet förändras. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.

  • Utbildar till en tydlig yrkesroll
  • Nära samarbete med företag
  • Teori varvas med praktik
  • 9 av 10 får jobb

Avgifter

  • Utbildningen är avgiftsfri. Kostnad för litteratur kan tillkomma
  • Berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN
  • Berättigar till omställningsstudiestöd. Ansök hos CSN

Vår utbildning är CSN-berättigad och kvalificerar också för omställningsstudiestöd, vilket ger dig möjlighet att få ekonomiskt stöd under din studieperiod.

För ytterligare information om omställningsstudiestödet och att söka CSN, klicka på de separata länkarna nedan. Varje länk leder dig till en sida där du kan läsa mer om hur du kan få stöd för din nya framtid

Kontakta oss

Magdalena Vidoevska

Utbildningsledare Malmö

Leo Westerberg

Utbildningsledare Malmö

“Får man chansen att vara med i ledningsgruppen ska man ta den, och jag kände själv att det var dags för mig att utvecklas och ta för mig lite. Man får träffa mycket branschfolk och representanter från arbetslivet och får vara med och se hur utbildningsinnehållet arbetas fram för att det ska bli en utbildning med hög kvalitet. Det är två paralegals som sitter med och som ju vet precis vad vi behöver.”

Angelina LindellByter karriär från undersköterska till Paralegal

Inför din ansökan

Utöver gymnasieexamen, finns det finns det krav på så kallade särskilda förkunskaper. Det brukar handla om att du ska ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet. I denna video går vi igenom vad som är viktigt inför din ansökan

Behörighet

Vill du söka till en av våra IT-utbildningar men har inte läst programmering 1? Vi har förberedande kurser som gör dig behörig. I denna video går vi igenom hur du söker till en av våra förberedande kurser i programmering 1

Urvalprocessen

När vi har många sökande och ska rangordna alla behöriga via ”urval”, har vi valt att göra det med hjälp av ett urvalsprov. Ett sådant prov kan ge extra poäng i rangordningen, och det ökar din chans att bli antagen. I denna video går vi igenom urvalsprov och hur detta går till

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen kan pågå ändå fram till utbildningsstart. Du har lämnat in din ansökan, men vad händer nu? I denna video går vi igenom vad som sker efter det att du lämnat in din ansökan, vad som är viktigt att hålla kolla på, och när du kan förvänta dig att få ett antagningsbesked från oss.