Ort:
Luleå
– Umeå (satellit)
– Lycksele (satellit)
Vill du vara med i framtidens hållbara och digitala samhällsbyggande? Som Byggnadsingenjör med inriktning hållbart och digitalt byggande får du en central roll i att designa, konstruera och förverkliga byggnadsprojekt med hjälp av moderna digitala verktyg som BIM (Building Information Modeling). BIM är inte bara en teknik – det är framtidens sätt att planera, samordna och optimera byggprocesser med fokus på hållbarhet och effektivitet.
Luleå
– Umeå (satellit)
– Lycksele (satellit)
18 maj
18 augusti
2 år med 24 veckors praktik
Som Byggnadsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt byggande är du en nyckelperson i framtidens byggprojekt. Du arbetar med att planera, projektera och samordna byggprocesser där hållbarhet och digital teknik står i fokus. Med hjälp av BIM och moderna digitala verktyg skapar du digitala modeller som effektiviserar projektering, produktion och förvaltning. Du säkerställer att byggnader och anläggningar uppfyller höga krav på energieffektivitet, materialval och klimatpåverkan – samtidigt som du bidrar till smarta, ekonomiska och hållbara lösningar.
Din roll innebär att du samverkar med arkitekter, ingenjörer, entreprenörer och myndigheter för att skapa framtidens hållbara samhällen. Det är ett varierande yrke där du kan arbeta både praktiskt ute på byggarbetsplatser eller mer strategiskt och digitalt på kontor.
Bygg- och konstruktionsbranschen genomgår en digital transformation och generationsväxling, vilket skapar en stark efterfrågan på byggnadsingenjörer med BIM-kompetens. Prognoser visar ett växande behov av experter som kan använda digital teknik för att driva hållbara och effektiva byggprojekt. Efter examen kan du arbeta som byggprojektör, BIM-samordnare eller entreprenadingenjör inom husbyggnad, installationsteknik eller infrastruktur. Oavsett om du vill jobba på ett mindre företag eller i en större organisation, är detta en utbildning som ger dig flexibiliteten – en framtidssäker karriär med många möjligheter.
+ Digital projektering och BIM-samordning
+ Kostnadsstyrning och ekonomisk uppföljning
+ Hållbart byggande och klimatsmarta lösningar
+ Effektiv projektledning och teknisk samordning
+ Självständigt och professionellt yrkesutövande
Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
Genom satellitformatet för utbildningen kommer du 2-3 gånger i veckan att delta i lärarledda lektioner lokalt på satellitorten samt 2-3 besök i Luleå per termin. Detta ger dig möjlighet att delta i utbildningen från Luleå oavsett om du bor i Norrbotten eller Västerbotten.
På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen. Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär. Exempel på samarbetspartners för utbildningen:
Klicka på länken så tas du direkt till den information som du söker!
Att söka en YH-utbildning är verkligen inte svårt. Det du ska tänka på är att lämna in din ansökan i tid, även om den inte är komplett. Det finns tid att skicka in dina bilagor även efter sista ansökningsdag.
Om du inte är behörig, har du tid på dig att bli det. Om du söker till våra utbildningar inom Bygg & Anläggning och har all behörighet som efterfrågas men saknar kunskaper i matematik 2, kan du antingen genomföra ett online-behörighetstest eller delta i en avgiftsfri förberedande kurs på distans under 4.v under våren. Du får mer info när du har skickat in din ansökan.
Ansökan görs i yh-antagning.se. När du skickat in dina ansökningshandlingar guidar vi dig vidare genom processen.
Klicka på länken för att komma till yh-antagning.se, där du gör din ansökan.
Matematik 2/B:
Om du saknar betyg i Matematik 2/B kan du gå en behörighetsförberedande onlinekurs. Kursen sträcker sig över fyra veckor, där du självständigt arbetar med förinspelade lektioner och övningar. Avslutningsvis genomförs en tentamen. Kursen kan börjas när som och är kostnadsfri, samt berättigad till CSN-stöd.
När du skickar in din ansökan kommer du att få återkoppling från oss och ytterligare information om hur du kan anmäla dig till kursen via YH-antagning.
Engelska 6/B:
Om du inte har betyg i Engelska 6/B kan vi stödja dig i att uppnå behörigheten genom att genomföra ett online-behörighetstest.
När du skickar in din ansökan kommer du att få återkoppling från oss via YH-antagning, där får du inloggningsuppgifter och ytterligare information om hur du gör behörighetstestet.
Efter utbildningen har du kompetens att arbeta såväl på projekteringssidan som entreprenadsidan eller beställarsidan. Valet är ditt!
Byggnadsingenjör:
Som byggnadsingenjör inom digitalt byggande spelar du en nyckelroll i att planera och implementera tekniska lösningar för byggprojekt. Din expertis sträcker sig från digital modellering till att säkerställa hållbarhet och effektivitet genom hela byggprocessen.
BIM-samordnare:
I rollen som BIM-samordnare koordinerar du och hanterar Building Information Modeling (BIM). Din uppgift är att optimera och effektivisera byggprocesser genom att säkerställa att olika aktörer arbetar sömlöst med digitala modeller och standarder.
Projektledare inom byggbranschen:
Som projektledare inom byggbranschen är du ledande i att övervaka och organisera olika byggprojekt. Du ansvarar för att leda arbetsgrupper, följa tidslinjer och säkerställa att projektet når sina mål.
Digital byggnadsprojektör:
I rollen som digital byggnadsprojektör planerar och genomför du byggprojekt med en tydlig inriktning på digital teknik. Din kompetens sträcker sig från att skapa digitala modeller till att optimera konstruktioner för att uppnå bästa möjliga resultat.
Specialist hållbart byggande:
Som specialist inom hållbart byggande fokuserar du på att implementera miljövänliga och energieffektiva lösningar i byggprojekt. Du strävar efter att integrera hållbarhetsaspekter i alla skeden av byggprocessen för att skapa långsiktigt ansvarsfulla lösningar.
Poäng |
|
BIM A |
25 |
BIM B |
30 |
BIM – Metodik |
20 |
Byggnadskonstruktion |
40 |
Byggprocessen |
20 |
Byggteknik |
35 |
Entreprenadjuridik |
20 |
Examensarbete |
25 |
Hållbart byggande |
20 |
Installationsteknik |
15 |
LIA 1 |
40 |
LIA 2 |
80 |
Prissätt din design |
20 |
Projektledning och kommunikation |
25 |
Totalt |
415 |
Genom dina praktikperioder ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Du kan göra din LIA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LIA-företag.
Under lärande i arbete (LIA) följer du de arbetstider som gäller på praktikföretaget.
YH-utbildningar matchas mot arbetslivets behov och innebär att deras innehåll och inriktning utvecklas och förändras. Nya utbildningar kan starta och andra försvinna allt eftersom kompetensbehovet förändras. För dig som studerande innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när du är klar med din utbildning.
Vår utbildning är CSN-berättigad och kvalificerar också för omställningsstudiestöd, vilket ger dig möjlighet att få ekonomiskt stöd under din studieperiod.
För ytterligare information om omställningsstudiestödet och att söka CSN, klicka på de separata länkarna nedan. Varje länk leder dig till en sida där du kan läsa mer om hur du kan få stöd för din nya framtid
Du kan alltid maila oss på hej@nbi-handelsakademin.se så hjälper vi dig vidare!
hej@nbi-handelsakademin.se
Digitaliseringen kommer att få stor påverkan och det kommer att hända mycket i branschen. Vi strävar efter förändrade arbetssätt, och där blir ny teknik och utbildning särskilt viktigt.
Erik RanängerFöreningsansvarig Byggföretagen i Norrbotten
Vi började mer eller mindre med ett vitt papper och fick möjlighet att tillsammans verkligen skräddarsy utbildningen. Då väcktes mitt eget engagemang på riktigt.
Joakim PerssonProjekteringsledare och VD för a och d arkitektkontor i Luleå
Känner man sig lockad och intresserad av bygg och av utbildningen, ansök! Gillar man utbildning som har relevans med yrkeslivet, så är det en klockren utbildning. Praktiken gör jättemycket! Det var där jag fick mitt jobb.
Oscar HardseliusHar studerat Byggnadsingenjör
Utöver gymnasieexamen, finns det finns det krav på så kallade särskilda förkunskaper. Det brukar handla om att du ska ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet. I denna video går vi igenom vad som är viktigt inför din ansökan
Antagningsprocessen kan pågå ändå fram till utbildningsstart. Du har lämnat in din ansökan, men vad händer nu? I denna video går vi igenom vad som sker efter det att du lämnat in din ansökan, vad som är viktigt att hålla koll på, och när du kan förvänta dig att få ett antagningsbesked från oss.