Så rekryteras studerande via LiA (praktik) – NBI/Handelsakademin
InspirationPartnersProgramUtbildare

Så rekryteras studerande via LiA (praktik)

Av 15 april, 2024oktober 31st, 2024No Comments

9 av 10 som går en YH-utbildning har jobb ett år efter examen. Det beror framförallt på att YH alltid innehåller en eller flera praktikperioder, där man som studerande kommer ut i verkligheten, får jobba med proffs och känna på vad jobbet egentligen innebär.

– Vi har en skyldighet att ta emot praktikanter, vi får allting gratis, tycker Hans Bomb, inköpschef på Rajapack.

Du har tagit emot studerande på praktik från utbildning Inköp & Supply Management under många år. Varför?

– Jajamensan, det har jag! Det är ifrån er inköpsutbildning vi rekryterar i första hand. i dag har vi tre medarbetare från er – vi har anställt en från varje årskull. Praktiken (LiA) är ett väldigt bra sätt för båda parter att slussa in folk. Man lär känna varann och den studerande får känna på yrket på riktigt.

Oslagbart sätt att rekrytera på

Många företag säger sig inte ha tid att ta emot praktikanter??

– Jag kan förstå att det kan kännas så om man har ett akut behov, men det är lite dålig planering. Man behöver tänka ett år i förväg, vi tänker nästan två år i förväg. Vad har vi för tillväxtplaner? Kommer jag att få behålla mitt team? Kommer arbetsmängden att öka, så att vi behöver en medarbetare till om två år?

Jag tycker man gör det lite lätt för sig när man säger att man inte tar emot praktikanter. Man tänker väldigt kortsiktigt, för det handlar om framförhållning och det lönar sig i längden. Det har räddat mig många gånger. Det har hänt att praktikanter har jobbat på timmar efter sista praktikperioden fram tills de har gjort klart skolarbetet.

Vi har en skyldighet att ta emot praktikanter. Inköpare är dyra, de är få och de är så viktiga. När vi tar in praktikanter och sedan anställer, får vi allting gratis.

Det enda som kan uppfattas som jobbigt är de två till tre första veckorna på praktikperiod nummer ett, när vi behöver ge praktikanten mer än vi får. Men en praktikant utvecklas enormt snabbt. De kommer in med förväntningar, anpassar sig och utvecklas åt rätt håll, väldigt, väldigt snabbt. Det är roligt att se. Fler företag ska absolut ta emot fler praktikanter.

I full sving från första dagen på jobbet

Man brukar säga att det tar sex månader innan man börjar göra nytta på riktigt i en ny yrkesroll, men det gäller inte i det här fallet?

– Nej, det gör det inte. När vi tar in en praktikant behöver vi ge mer än vad vi får tillbaka under den första praktikperioden, men redan under andra perioden får vi mer än vad vi ger. Så när vi sedan rekryterar, är den nya medarbetaren i full sving redan från första dagen. Rekryterar vi utifrån, tar det tre till sex månader. Även i mina tidigare jobb har jag anställt via praktikanter, jag tycker det är oslagbart. Men vi är noggranna när vi väljer praktikanter.

Ni kallar dem till intervju?

– Ja, jag har kontakt med skolan, och de brukar ha ett antal intresserade, som vi gärna vill vi träffa. Men det är också viktigt att vi får folk som bor i närheten eller har en bra resväg till jobbet, annars kommer de inte att stanna. Vi ligger vid Landvetter flygplats, och det är för långt från till exempel Kungälv eller Hisingen. Det håller inte i längden.

Här firas Internationella kvinnodagen lika mycket som julafton

Berätta om företaget Rajapack, vad gör ni?

– Vi och sysslar med allt som har att göra med förpackningar. En vanlig, brun wellpapplåda är nog vår vanligaste produkt, men vi har allt från själva lådan till allt som kan tänkas höra till ; tejp, etiketter, produktskydd som bubbelplast, kontorsmaterial etc. Vi är, grossist, som köper in från producenter. Våra kunder är till exempel industrier, men e-handeln är vår stora grej.

Är det en mansdominerad bransch?

– Nej, tvärtom. Från er har jag främst fått tjejer. Vi behöver få in fler män! Men hos oss är vi ungefär 50/50. Men vi är ett kvinnoägt företag, som grundades av två kvinnor 1954. Här firas Internationella kvinnodagen lika mycket som julafton.

Bygg förtroende och bli en som andra lyssnar på

Vilka egenskaper skulle du säga att en duktig inköpare ska ha?

– Olika roller kräver olika egenskaper. Som operativ inköpare är det inte fel att gillar matte och excel och det är helt OK om man har lite tendens att se saker i svart och vitt.

Jobbar man som strategisk inköpare, är man en kameleont, en personlighet som lika gärna kan bli marknadsförare eller säljare. Du lär dig att förhandla på olika sätt. Det är viktigt att bli bekväm i sin roll, att kunna äga rummet och vara en person som andra lyssnar på.

I grunden gäller det att bygga förtroende och skapa långsiktiga relationer, men ibland behöver du vara djävulen själv, nästan otrevlig.

Men jag är en sådan som bygger förtroende, då slipper man börja från noll. Jag har inte råd att klippa banden med våra leverantörer.

Är du som inköpschef med och tycker till om utbildningens Innehåll?

– Vi har återkommande återkoppling, och om jag tycker något saknas och skolan är mycket lyhörda när det gäller att förändra innehållet.

Jag gillar uppföljningen med skolan, det är lätt, det krävs inte en massa rapporter. Vi gör utlåtanden och återkopplar, men det är inte betungande.

Utbildningen är mer eller mindre komplett. Den innehåller allt som har med inköp att göra; strategiskt, operativt och back office – hela spektrat. De saknar bara det praktiska. Mina synpunkter har varit att det är viktigt med rollspel när det gäller förhandling. Det är viktigt att kunna äga rummet, prata offentligt och känna sig trygga i rollen som förhandlare.

Anses svenskar i regel som dåliga förhandlare?

– Absolut intel Jag har jobbat 19 år i amerikanska bolag, som bara ser pengar. Där har vi haft ett överflöd av svenska inköpare, chefer och säljare, och vi är kända för att vara väldigt effektiva.

Har man en bra relation, får man bra tillbaka. Men man måsta även ha en hård sida och kunna säga ifrån.

I Sverige lever vi i ett samhälle som inte är korrupt, de flesta andra är faktiskt korrupta. Det gör att man kan lita på svenska inköpare, de kommer att ta objektiva beslut.

Killarna har inte upptäckt det här jobbet än

Vad tycker du är roligast med jobbet som inköpare?

– Jag skulle säga att det är så mångsidigt. Om du jämför med en säljare har vi inköpare fördelen att det är vi som bestämmer. Det är så mycket roligare att bestämma. Vi sitter oftare med i beslutandeprocessen, för det är stora pengar det handlar om. Våra beslut påverkar ju företagets lönsamhet på sista raden, och det är väldigt roligt att vara med där.

Men det behövs fler killar just nu. De har inte upptäckt jobbet än. Till dem vill jag säga att det här är jobbet där du kan välja själv. Om du jobbar om inköpare för ett privat företag finns det inget lönetak, du kan tjäna riktigt bra. Men du kan också nöja dig, du kan sluta resa, sitta vid skrivbordet och går hem kl. 16. Du kan välja vad du vill.