I mars startade omgång två av Pythonprogrammering med AI – en distanskurs för yrkesverksamma som vill fylla på med mer kompetens. Men hur funkar det att läsa på distans parallellt med jobbet? Vi ringer upp en av deltagarna för att få svar.
Hej Anders! Du går Pythonprogrammering med AI. Vad fick dig att söka till kursen?
– Jag såg en annons på Insta och tänkte att det var så länge sen jag pluggade, och att det skulle vara kul att lära sig nåt nytt. Minns att jag tänkte att det skulle vara roligt att gå en kurs – det är stor skillnad mot att sitta och lära sig själv.
Vad gör du till vardags?
– Jag är systemutvecklare, men vi är ett litet företag med 10 anställda, så här gör man allt. Det är kundsupport, infrastruktur med allt som kommer med det, vi skriver manualer och gör arkitektgrejer – det är hela brädet.
Hur länge har du jobbat med systemutveckling? Berätta lite om din bakgrund?
– Ja du, det blir 20 år i höst. Jag gick en KY-utbildning (kvalificerad yrkesutbildning) på två år. Då jobbade jag som elektroniktekniker på ett företag och frågade om de behövde fler utvecklare, och det gjorde dom. Så jag gjorde min LiA där och fortsatte på samma företag, men i ny roll.
Hur funkar att plugga och jobba samtidigt?
– Det går egentligen bra, men jag är dålig på att dela upp tiden. Vi har en föreläsning i veckan på Teams, och den spelas in. Jag kan aldrig vara med live men sätter mig senare på kvällen. Men igår hade vi en inlämningsuppgift, och då insåg jag att jag blivit en obotlig tidsoptimist. Jag har haft en hel månad på mig, men det hjälpte inte, jag satt hela helgen med den där uppgiften. Livet har en tendens att komma emellan.
Hur ofta har ni såna uppgifter?
– Det var den första, faktiskt. Under resten av kursen blir det mer grupparbete har jag förstått, så jag gissar att det kanske blir två uppgifter till, men då i grupp.
Hur mycket tid lägger du på kursen?
– Vi har ju en föreläsning i veckan på 3 tim. Fram till inlämningsuppgiften har jag nog lagt ett par timmar/vecka utöver det. Det var inte så där jättesvårt i början. Sen la jag en helg på inlämningsuppgiften, jag gissar som sagt att det blir två gruppuppgifter till under resten av kursen.
Läs mer om distanskursen Pythonprogrammering och AI utveckling här
Vad har varit roligast hittills?
– Det var nog inlämningsuppgiften. Det är ju ändå kul att kunna skapa något eget, även om det var lite ångestladdat. Jag har som sagt sett alla föreläsningar men har inte hunnit labba så mycket själv, men det gick att få ihop något. Uppgiften bestod av två kunskapsdelar och en tredje del där det gällde att hitta intressant data att analysera och göra personliga tolkningar.
Har du kontakt med övriga på kursen?
– Lite grann. Vi chattar på en Discord server. Av en slump är en annan deltagare en dotterbolagskollega, så vi har snackat lite. Hade jag kunnat ansluta till Teamslektionerna, hade det varit annorlunda. Så jag ser fram emot grupparbetena i sista kursen.
Hade du några förkunskaper i pythonprogrammering?
– Ja, det hade jag, jag har till och med jobbat som python konsult.
Har kursen motsvarat dina förväntningar?
– Ja, det tycker jag.
Vad motiverade dig att gå kursen utöver att du ville lära dig något nytt?
– Här på jobbet har vi diskuterat hur vi skulle kunna applicera AI på det vi håller på med. Vi utvecklar ett system för insamling av mätvärden från fastigheter som vi sedan presenterar på webben. Vi skulle vilja förbättre själva prognosticeringen och utforska hur man kan hitta mönster i insamlad data med hjälp av maskininlärning för att kunna ställa mer exakta prognoser. Det skulle ge ett bättre beslutsunderlag för de fastighetsägare vi jobbar med. Det är första gången vi försöker använda AI.
Har kursen gett mersmak?
– Ja, det tycker jag. Trots att man lär sig saker varje dag, är det en liten trigger att försöka gå en kurs. Annars lär man sig bara precis det man behöver, inte mer. Men samtidigt ska jag ta massor med certifieringar, så det är ganska intensivt just nu.
Det låter som det Stora Kunskapslyftet för Anders Ågren?
– Haha, ja, det kan man säga.
Om du tänker fritt, vad hoppas du att AI ska tillföra världen?
– Svår fråga. Jag hoppas att man på nåt sätt framöver ska kunna minska energiförbrukningen och göra vår planet till en bättre plats.
Lycka till och tack för din tid!
Vad är en YH-kurs?
Yh-kurser är kortare yrkeshögskoleutbildningar som ger upp till 99 poäng, motsvarande ett halvårs heltidsstudier. Kurserna är kostnadsfria och designade för att passa dig som vill fylla på med mer kompetens samtidigt som du jobbar eller är i behov av omställning.