– Vem som har snyggast CV, störst nätverk eller bäst kunskap och tid att dagligen scanna av annonser ska inte avgöra vem som får vilket jobb. Det är en förändring av rekryterings-branschen som sedan länge är nödvändig. Hos Rektra är kandidatens drömmar och mål i fokus samtidigt som behovet av ett proffsigt CV avvecklas, säger Terese Salzberger.
Vi talar med Terese Salzberger, en av grundarna av den digitala AI-headhuntern Rektra, som NBI/Handelsakademin har inlett ett samarbete med för att förbättra chanserna för nyexaminerade utvecklare. Rektras ambition är att helt förändra sättet man rekryterar på, så att jobben hittar kandidater med rätt kompetens, inte tvärtom.
– De juniora utvecklarna är jätteduktiga men på grund av få år av arbetslivserfarenhet kan de ha svårare att få jobb. Att stirra sig blind på antal års arbetslivserfarenhet är sällan bra, det finns många kodare som kodat sedan barnsben och har värdefull kompetens trots att de är nyexaminerade. Vi vill bredda arbetsgivares syn och se förbi ålder, antal år i branschen, ett krav på svenska språket och se till den faktiska kompetensen. Vi kan hjälpa företag och kandidater att hitta rätt, säger Terese.
Hur fungerar Rektra?
Rektra är AI-headhunter som matchar kandidater med jobb. Vi låter arbetsgivare presentera vad de kan erbjuda. Kandidaterna är anonyma och får bara personliga erbjudanden och ett deal-breaker-filter säkerställer att kandidaten bara matchas med tjänster som möter deras önskemål på exempelvis lönenivå, kodspråk eller geografisk placering. Kandidaten bestämmer om erbjudandet är rätt för sig. Först då kan arbetsgivaren kontakta kandidaten.
– Genom AI ser vi till att kandidater inom tech och IT själva dikterar villkoren för framtida jobb och slipper spam eller ointressanta erbjudanden. Vi filtrerar bort fördomar som arbetsgivare kan ha när de värderar kandidater mot varandra. Vi ser till att det är kompetens och inte faktorer som namn eller kön som avgör vem som får komma på intervju, säger Terese.
Fördomar och föråldrat synsätt hindrar
Det råder stor brist på utvecklare och tech- och IT-branschen räknar med att behöva anställa över 70 000 personer fram till 2024. För att nå de bästa kandidaterna måste man inse att det är kandidaternas dealbreakers och spelregler som gäller. Men det finns kompetenta utvecklare, menar grundarna av Rektra. Problemet är fördomar och ett föråldrat sätt att rekrytera.
– Vi har automatiserat hela processen. Kandidatens önskemål och kompetens ska stå i fokus, inte kön, ålder eller det traditionella CV:t.
Idén om digital headhunting föddes 2019. Visionen var att förbättra och förändra rekryteringen – att göra den fördomsfri och sätta kandidaten i fokus. Grundarna av Rektra är utvecklare, ingenjörer, ekonomer, marknadsförare och rekryterare. De vill skaka om och förändra rekrytering så att urvalsprocessen blir rättvis, effektiv och hållbar. I slutet på 2020 beslöt de fyra grundarna att nischa sig inom IT och tech.
Vad har ni fått för reaktioner hittills?
– Kandidaterna uppskattar att det är enkelt att använda tjänsten och att de själva bestämmer vilka arbetsgivare som får ta kontakt. Många berättar att det är skönt att slippa spam. Det tar 2 minuter att registrera sig och vi gör resten. Idag använder flera arbetsgivare Rektra för att rekrytera nya kollegor och vi tycker att det är roligt att vi ser ett intresse att testa nya sätt för att hitta rätt. Vi ger alltid personlig service och finns med ända fram till att ett anställningsavtal signeras.
Vilka är era kunder och hur hittar ni dem?
– De hittar oss via Google, försäljning eller word of mouth. Vi är måna om att skapa en förtroendefull relation med arbetsgivarna med mål att ett uppdrag ska leda till nya möjligheter. Våra kunder är ofta IT- och techbolag som ligger lång framme när det gäller innovativa lösningar. När det gäller kandidater har vi bland annat inlett ett samarbete med NBI/Handelsakademin för att kunna hjälpa deras studerande från IT och tech-utbildningarna att hitta rätt jobb.
Vad kostar tjänsten?
– Den är helt gratis för kandidaten. Arbetsgivaren betalar enbart för en lyckad och genomförd rekrytering. Det ska vara ”riskfritt” att använda Rektra.
Har ni fått någon medial uppmärksamhet?
– Ja, våra branschtidningar och flera IT och tech-tidningar har skrivit om oss. I våras gick Rektra vidare i Vinnovas Innovativa Startups steg 2. Rektra var då en av 35 bolag som fick Vinnova som medfinansiär. Det känns jättekul! Läs mer här!
Vad ser ni som nästa steg för att utveckla bolaget?
– Vi ser Europa som vår nästa marknad. Vi vill förändra rekryteringen i Sverige men vill även få med utländsk kompetens – idag sållas utländsk kompetens många gånger bort på grund av fördomar och omotiverade krav på svenska. För att minska bristen på grymma kodare tror vi att arbetsgivare behöver bredda vyn när de rekryterar.
Vi på NBI/Handelsakademin önskar er lycka till och ser fram emot att samarbeta med er!