Han har alltid varit intresserad av datorer men hade ingen lust att plugg i fem år i vuxen ålder. Därför valde Henrik Bartholdsson en YH-utbildning till systemutvecklare. Det var för två år sedan, och hans nya yrkesliv har redan börjat.
Hej Henrik! Du ska fira examen om 14 dagar. Hur känns det?
– Det känns väldigt roligt. Skönt att vara klar med studierna.
Har det varit tufft?
-Nej, inte alltför jobbigt, faktiskt. Framförallt var det väldigt roligt, och det har underlättat mycket. För mig har det här med programmering blivit lite som ett helt nytt intresse – jag har inte hållit på med det innan. Bra och lärorikt!
Berätta kort om dig själv. Vad gjorde du innan?
– Jag har tidigare jobbat inom IT och i träindustrin de senaste 10 åren. Men på grund av mitt intresse för datorer, ville jag skola om mig och byta jobb. Efter lite om och men föll jag för systemutveckling.
Hur var det att plugga som vuxen?
– Det var lättare nu, jag var mycket mer motiverad. Kanske är det så när man verkligen vill något. Några var i samma ålder som jag, till och med ännu äldre.
Tror du att du kommer att helt sadla om en gång till i livet?
– Ja, det skulle mycket väl kunna hända! Det hade inte varit nåt problem. Jag tror det beror på mycket på hur man är som person. Viktigt att man inser att man måste anstränga lite extra under en period.
Visste du innan vad en systemutvecklare gör till vardags eller vad lockade dig att söka till utbildningen?
– Jag visste inte jättemycket, men jag hade forskat lite innan om vad det innebär. Men jag trodde det var bara programmering, vilket det inte alls var. Det är mycket runt omkring som också är väldigt roligt, till exempel modelleringar, analyser, projektmetodik som jag inte visste.
Vad hade du för tankar och förväntningar innan du började?
– Det var både nervöst och roligt att ha kommit in. Nervositeten var ju inte befogad – det kan jag säga nu.
Var det något som inte stämde med din bild innan?
Jag fick ju en annan bild av vad en systemutvecklare är. Innan hade jag mer en bild av någon som sitter i en mörk källare och programmerar, men det är det ju som sagt inte alls. Det är ett brett begrepp, med allt ifrån kravinsamlingar, kodning och projektledning. Man ingår i ett team, man sitter ju inte själv. I och med att man jobbar med flera andra, ställs det ju andra krav – man måste kunna kommunicera och samarbeta. Man behöver ju inte vara den mest sociala, men det är så klart en fördel att man funkar i teamet.
Varför valde du YH som utbildningsform?
– Längden passade mig, det är inte alltför många år. Jag hade ingen lust att plugga i fem år.
Vilka tips skulle du vilja ge till någon som funderar på att gå samma utbildning som du?
– Många hade svårt för programmeringen, och då menar jag den grundläggande. Så ett råd är att köra igenom den ordentligt innan du börjar! Du har väldigt mycket att vinna på det och får en helt annan förståelse. Bra förkunskaper är bra!
Och när det gäller att få en bra LiA plats (Lärande i arbete)?
– Lia är inte helt lätt. Det är väldigt viktigt att börja söka tidigt, att ta tag i det med en gång. Jag kommer ihåg att utbildningsledaren sa det, men vi tog nog inte riktigt till oss det. Men gör det! Du kommer att få en massa nej, men plötsligt får man ett ja.
Hur gick du tillväga?
– Jag var sent ute. Jag skickade massor med mail, ringde några samtal och hade tur och fick napp. Jag fick bra kontakt på mitt första företag och fick även göra LiA 2 där.
Har du jobb nu när du är klar?
– Det var i princip klart, men så kom epidemin, så de kunde inte lova något. Men det gäller bara att fortsätta söka – så fort coronan släpper blir det nog inga problem.
Då säger vi grattis och önskar dig ett stort lycka till i ditt nya yrke!