Hej Maria! Du har läst första året på din YH-utbildning till Systemutvecklare. Vad har varit roligast under året?
– Jag är ju en människa som tycker allt är roligt! Men om jag ska lyfta fram något så får det bli de praktiska programmeringskurserna och LiA:n (Lärande i arbete).
Du hade läst programmering innan du började?
– Ja, jag hade Programmering 1 från gymnasiet, och det räckte bra. Det kändes som att jag låg på en bra nivå.
Vad har du lärt dig under året mer än programmering?
– Vi har haft en hel del teoretiska kurser, till exempel objektorienterad analys och design där vi fick skriva en kravspecifikation och en designspecifikation.
Berätta kort om dig själv. Vad gjorde du innan?
– Jag är 34 år och utbildad konstnär och har jobbat några år efter examen i textilkonst. Sen fick jag barn och kombinerade mammaledighet med jobb.
Längtar efter trygg anställning och arbetskamrater
Nu vill du byta karriär?
– Ja, som konstnär är det lite svårt att få ihop vardag och ekonomi. Det går åt mycket tid till att söka stipendier, utställningar och uppdrag, och det blir ganska lite tid över för själva konsten. Mycket arbete kommer med att ha eget företag också, så nu vill jag hellre ha en trygg anställning. Jag känner också att jag vill vara på en arbetsplats med andra människor.
Varför valde du att gå en YH-utbildning?
– Jag är ju inte 20 längre, jag har familj och vill inte plugga i fem år nu. Sen tycker jag att yrkeserfarenheten man får genom Lia är ett bra upplägg. Jag känner många som gått en YH-utbildning och fått jobb.
Hur är det att studera som vuxen?
– Jag tycker det är roligt och det är bra att ha lite livserfarenhet! Det är stor åldersspridning i klassen, 20-40 år, och det är positivt på många sätt och ger ett erfarenhetsutbyte som är värdefullt.
Vad lockade dig att söka till just den här utbildningen?
– Det var faktiskt möjligheten att kunna få en anställning, och chanserna är bra i det här yrket. Dessutom tycker jag att det är väldigt roligt och intressant med system, jag tror att det här yrket passar mig. Just den här utbildningen verkade bred, för man får både backend och frontend med sig. Nu gör jag LiA på ett mindre företag och där behöver alla kunna göra lite av allt, så det har jag stor nytta av. Jag har inte bestämt mig riktigt för vad jag vill rikta in mig på – som sagt tycker jag det mesta är roligt, jag kommer nog att anpassa mig efter vad jag får för jobbmöjligheter efter utbildningen helt enkelt.
Viktigt med erfarenhetsutbytet
Vad visste du om yrkesrollen innan du började?
– Inte jättemycket, men en del. Min pappa har jobbat i branschen. Jag var inte jätteinsatt i vad en vanlig dag på jobbet innebär för en systemutvecklare, och därför är LiA så uppskattat.
Vad hade du för tankar och förväntningar innan du började?
– Det kändes jättespännande och kul, och det tycker jag också att det har varit. Jag hade inga tydliga förväntningar, jag hade läst några recensioner – några var bra och några dåliga. Det finns alltid människor som tycker olika. Recensionerna som handlade om att lärarna inte var så bra, tyckte jag inte var viktiga. Man har ju mycket ansvar själv, och det jag behöver lära mig, det lär jag mig. Då är det en tillgång att lärarna är yrkesverksamma inom sitt område. De kanske inte alltid är världens bästa pedagoger, men de har andra fördelar. Det är viktigt att ha tillgång till människor som har relevant arbetslivserfarenhet.
Vad gör ni en helt vanlig dag på skolan?
– Vi har genomgångar med läraren, och sen får vi jobba själva eller i grupp. Ibland är genomgångarna lite längre och det egna arbetet lite kortare och tvärtom.
Nu är du ute på din första LiA. Var är du och hur gjorde du för att hitta en LiA plats?
– Jag är på Digital Fox, som levererar IT-lösningar och verksamhetssystem till myndigheter, organisationer och företag. Vi fick tips av vår utbildningsledare på lämpliga företag. Jag tog kontakt med Digital Fox redan i höstas och frågade om jag fick komma och hälsa på och fick träffa en av grundarna. Det är ett litet företag, så de hade svårt att lova något, men jag fick det. Det var nog bra att jag var tidigt ute – jag tror det är bra att etablera en relation. Företaget fanns med på en lista vi fick av utbildningsledaren.
YH funkar med livet i övrigt
Vilka tips skulle du vilja ge till någon som funderar på att gå samma utbildning som du?
– Om man bara vill programmera så kanske man ska fundera på att söka en mer renodlad utbildning i just programmering. Systemutveckling innebär mer än att programmera, det är viktigt att vara medveten om det.
Var beredd att själv ta ansvar för dina studier. Det är inte meningen att man ska få allt serverat. Ta reda på det du behöver, och se det som en värdefull tillgång att det finns människor att fråga – både elever och lärare.
Sist men inte minst – YH är jättebra för det är en ganska flexibel utbildningsform och det kan vara bra om du har barn eller redan har mycket att göra. Du måste vara på skolan tre dagar i veckan – tänk på att utnyttja tiden väl när du är på plats. Man behöver lägga minst 40 timmar i veckan men tiden är flexibel, så det funkar med barn och kanske något extrajobb.
Tack för din tid, Maria. Och grattis i förskott – om ett år kan du titulera dig Systemutvecklare.