Det byggs som aldrig förr, och branschen behöver fler duktiga medarbetare. Därför har Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening instiftat ett stipendium, som för första gången delades ut vid Yrkeshögskolan NBI/Handelsakademin i Luleå fredagen den 17 juni.
– Vi vill premiera och uppmärksamma goda insatser och locka fler till vår bransch. Det är därför roligt att få dela ut ett stipendium till David Forsman. Vi önskar honom och hans studiekamrater varmt välkomna till branschen och ett stort lycka till, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig Norrbotten vid Byggföretagen.
Den förste, lycklige mottagaren av stipendiet är David Forsman, som examinerades som Byggnadsingenjör digitalt byggande i juni. Vi ringer upp för att höra vad han tror att det kommer att betyda för honom.
Du är den allra första som mottagit stipendiet för nybakade byggnadsingenjörer i Luleå. Hur känns det?
– Det känns ärofyllt, riktigt roligt. Det är ju ett kvitto på att man har varit duktig.
Vad tror du att stipendiet kommer att ha för betydelse för din kommande karriär?
– Största fördelen kommer ju att vara när jag söker jobb. Det visar ju att man har varit ambitiös i skolan och tagit till sig utbildningen på ett bra sätt.
Har du fått jobb?
– Ja, jag Jobbar som byggkonstruktör på ett företag mot tunga industrin. Det är mycket med stålkonstruktioner.
Vad var roligast under utbildningen?
– Det var nog byggkonstruktion. Jag har en bakgrund som svetsare och montör. Så det var nog min bakgrund och en känsla för stålkonstruktion som bidrog till att intresset var stort för byggkonstruktion. Och att vi hade duktiga lärare från branschen som kunde sammanfatta på ett bra sätt.
Hur ser drömjobbet ut?
– Det kommer nog att växa fram på sikt. Nu har jag fullt upp med att komma in i ett nytt jobb. Tiden kommer att utvisa om jag vill ha mer ledande arbetsuppgifter inom t ex projektledning.
Varför valde du en YH-utbildning?
– Det beror nog egentligen på två grejer: Detta är ju en teknisk utbildning, som kräver en teknisk bakgrund från gymnasiet, och det hade inte jag. Den andra biten av utbildningslängden – det är ju stor skillnad på två och fem år.
Sen har det ju varit mycket positivt att vara ute på långa praktikperioder. Jag har lärt mig mycket, och man får en större inblick i själva jobbet. Innan visste man ju inte vad kommer vi att jobba med när vi är färdig, och det rådde en stor okunskap om vad utbildningen skulle utmynna i. Vad gör en projektör, projektledare eller en som håller på med beräkningar? Lite eller ingen praktik gör det svårt att förstå vad man faktiskt gör i sitt jobb och vad som döljer sig bakom de olika titlarna och rollerna. Nu har jag en betydligt bättre förståelse.
Förutom äran och blommor fick du en check på 10.000 kronor. Vad ska du göra med pengarna?
– Vi ska åka på en camping i sommar med familjen och leva loppan nån dag. Det blir nog till Byske i Västerbotten, ca 25-30 mil. Där finns en barnvänlig camping. Men det största mervärdet är inte pengarna, utan helt klart meriterna. Det är guld värt att kunna visa.
Vad skulle du säga till någon som ska påbörja samma utbildning i höst?
– Under tidigare skolår har jag inte alltid varit så ambitiös. Men under den här utbildningen var min tanke hela tiden att ta till mig så mycket kunskap som möjligt för att börja ett nytt yrke. Jag har satsat extra mycket, för arbetsgivarna har ju förväntningar på att man ska kunna mycket. Så jag skulle vilja säga att klara en utbildning kan man göra utan att vara särskilt ambitiös, men för att kunna leva upp till förväntningarna ska man nog satsa lite extra och verkligen lära sig allt man kan.
Motiveringen lyder:
”David har tillgodogjort sig utbildningen på ett hedervärt sätt. Han har visat på engagemang, god förmåga till samarbete och har bidragit till god stämning i klassen. Sammantaget ser vi David som en exemplarisk representant för NBI/Handelsakademins utbildning till Byggnadsingenjör digitalt byggande.”
Vi önskar David lycka till i hans fortsatta karriär!