”Det bästa är när polletten trillar ner” – David om att undervisa på Frontend Developer – NBI/Handelsakademin
GöteborgInspirationIT & TechProgramStuderande

”Det bästa är när polletten trillar ner” – David om att undervisa på Frontend Developer

Av 22 april, 2025No Comments
Vad krävs för att lyckas som utvecklare – och hur ser vägen dit ut? Vi har pratat med David Andersson, utbildare på vår utbildning Frontend Developer och IT-lärare på ZoCom. Han berättar om vardagen i klassrummet, vikten av att våga testa sig fram och varför frontendutbildningen är ett smart steg för dig som vill jobba praktiskt med programmering.

Berätta lite om dig själv – vad är din bakgrund och vad arbetar du med idag?
Jag heter David Andersson och är utbildad Civilingenjör inom datateknik. Min bakgrund är inom systemutveckling med fokus på webb. Idag arbetar jag som IT-lärare och konsult på ZoCom, där jag framför allt undervisar inom frontendutveckling.

Vad tycker du är mest givande med att undervisa på just det här programmet?
Det mest givande är att följa de studerandes utveckling – att se när polletten trillar ner och de får sitt genombrott.

”Det är en härlig känsla att få dela med sig av sin kunskap och bidra till att andra växer.”

Vilka färdigheter gör de studerande attraktiva på arbetsmarknaden?
De lär sig traditionell frontendutveckling, JavaScript, UX-design och även lite backend. Fokus ligger på att bygga hemsidor och arbeta i moderna ramverk som React. Men det viktigaste är kanske att de tränas i problemlösning och att snabbt kunna ta till sig ny kunskap – något som är ovärderligt i den här branschen.

Vad tycker du är viktigt att kunna utöver den tekniska kunskapen?
Den sociala biten. Att arbeta i grupp, att kommunicera och att jobba enligt moderna och agila arbetsmetoder.

Tekniken i all ära – men det är samspelet med andra som ofta avgör hur duktig du blir.

Hur säkerställer ni att utbildningen är relevant för arbetslivet?
Vi följer en kursplan som är framtagen i samråd med ledningsgruppen och branschen – det är grunden i allt. Utifrån den fyller jag kursen med innehåll som speglar verkligheten. Genom dialog med mina kollegor på ZoCom håller jag mig uppdaterad om vad som faktiskt används ute i arbetslivet just nu, och det tar jag med mig in i undervisningen. Det gör att de studerande får med sig kunskap och verktyg som är direkt relevanta för deras framtida jobb.

Hur ser du på arbetsmarknaden framöver?
Arbetsmarknaden förändras snabbt, men behovet av utvecklare består. Utbildningen är anpassad efter vad företagen behöver just nu. Jag har alltid med det perspektivet i min undervisning – vad de faktiskt ska känna till och kunna använda ute i arbetslivet.

Vilka möjligheter ser du för de som går utbildningen?
Alla börjar som frontendutvecklare men kan senare gå åt olika håll – UX, backend, eller en bredare roll. Man kan jobba på konsultföretag eller inhouse på ett företag som en del av en IT-avdelning. När du arbetar inhouse får du ofta göra mer och komma närmare verksamheten, medan konsultrollen ger möjligheten att byta uppdrag, testa olika branscher och arbetsuppgifter, samt samla bredd.

Hur håller du dig uppdaterad och hur påverkar det undervisningen?
Jag följer branschnyheter, prenumererar på nyhetsbrev och har mycket utbyte med kollegor. Det jag lär mig tar jag med mig in i undervisningen – både direkt och när jag uppdaterar kursinnehållet.

Hur hjälper du de studerande att bygga den kompetens som efterfrågas?
Jag varvar teori med praktik och hjälper dem att nå sina kursmål. För att lyckas måste man lägga ner tid – det är en heltidsutbildning och kräver runt 40 timmar i veckan. Gör man inte det riskerar man att halka efter och få en svagare grund att stå på.

Vad gör en yrkeshögskoleutbildning till ett bra val för den som vill jobba med programmering?
Till skillnad från universitetet är det här en utbildning som förbereder dig direkt för yrkeslivet. Det passar dig som vill arbeta praktiskt och har ett genuint intresse för programmering. Du får prova på mycket och jobba med häftiga projekt!

”Det här är en utbildning som förbereder dig direkt för yrkeslivet. Det är mycket praktik och fokus på att behärska ett hantverk.

Hur ser undervisningen ut rent praktiskt?
Det varierar mellan de olika kurserna men över lag skulle jag säga att upplägget är hands-on med mycket fokus på learning by doing. Ofta börjar vi med att jag som utbildare visar ett moment – det kan vara allt från att strukturera HTML till att arbeta i ett ramverk. Efter det får de studerande prova själva genom övningar. Det finns mycket tid för att öva, ställa frågor och arbeta praktiskt. Vissa delar kräver mer teori, men största delen av undervisningen bygger på att man testar sig fram och lär sig genom att göra.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till utbildningen?
Det här är en utbildning för dig som vill bygga hemsidor – inte bara designa dem, utan verkligen förstå tekniken bakom. Det krävs att du är villig att lägga ner tiden och engagera dig. Vi lärare kan inte ge dig färdiga svar, men vi kan ge dig verktygen – resten handlar om att öva och lösa uppgifter på egen hand. Har du dessutom kämparglöd, eller ”grit”, då har du alla förutsättningar att lyckas. Även om arbetsmarknaden är svår just nu, är kompetensen du får efterfrågad – företag behöver utvecklare, och det kommer inte att förändras.